Cererea pentru vacanţe atât în ţară, cât şi în străinătate a scăzut cu 25% începând cu luna mai, după ce în primele patru luni ofertele early booking înregistraseră vânzări în creştere cu 20% faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit datelor Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc.
"După creşterile vânzărilor de vacanţe cumpărate în sistem early booking, care trebuia să se încheie la 1 martie, dar s-a prelungit până la sfârşitul lunii aprilie pentru multe hoteluri din ţară şi străinătate, vânzările la tarife standard au scăzut începând cu luna mai cu 25% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut", a declarat agenţiei MEDIAFAX Dragoş Răducan, vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).
Acesta a spus că cele mai mari scăderi au fost înregistrate pentru vacanţele în destinaţii mai scumpe, printre care se numără şi Turcia. Hotelurile all inclusive de pe litoralul turc s-au numărat în ultimii ani printre favoritele turiştilor români.
Chiar dacă destinaţiile din nordul Africii nu mai concurează Turcia, fiind afectate de mişcări sociale, cererea pentru Turcia a scăzut pentru că, potrivit oficialului FPTR, a devenit prea scumpă pentru români.
"Românii nu mai au bani din cauza crizei economice prelungite. În plus, există şi o teamă de a cheltui, alimentată de anunţurile privind scumpirile de după 1 iulie", a mai spus Răducan.
El a adăugat că şi pentru turismul intern începutul sezonului estival este mai rău decât anul trecut.
"Preţurile la cazare pe litoral nu au crescut cu mai mult de 10% faţă de anul trecut, iar mâncarea este mai ieftină decât vara trecută. Oamenii sunt însă rezervaţi şi aşteaptă oferte last minute", a mai spus vicepreşedintele federaţiei din turism.
Aproape 770.000 de români au fost anul trecut în străinătate în vacanţe, potrivit INS, în scădere cu 11%, declinul fiind cauzat de prelungirea crizei economice, care menţine redusă puterea de cumpărare, de imaginea negativă a Greciei şi de scumpirea vacanţelor în Turcia, două destinaţii preferate pentru concedii.
Din acest motiv, numărul turiştilor pe litoralul românesc a crescut cu 36% anul trecut, la aproape 2 milioane de persoane.
Potrivit datelor INS, anul trecut au fost în vacanţe în ţară peste 15,8 milioane de români, în creştere cu 32% comparativ cu anul precedent. Două treimi dintre "turişti" s-au cazat însă la părinţi, bunici, rude şi prieteni.